Descoperire arheologică majoră pentru Timişoara

Foto 1

// //

Descoperire arheologică majoră pentru Timişoara

În curtea Castelului Huniade s-a descoperit turnul construit de Robert Carol de Anjou, în jurul anului 1315, în jurul căruia s-a ridicat, ulterior, castelul.

În primăvara acestui an, în curtea Castelului Huniade arheologii au început să facă săpături, căci Muzeul Banatului urma să intre într-un amplu proces de renovare. Aici a fost descoperit un turn medieval, care datează de mai bine de şapte secole. Specialiştii consideră că este vorba despre primul castel menţionat la Timişoara, construit de Carol Robert de Anjou în jurul anului 1315. Între 1315-1323, regele Ungariei, Robert Carol de Anjou s-a stabilit la Timişoara, cu întreaga curte regală, Timişoara devenind reşedinţă regală. După construcţia acestui turn, s-a dezvoltat castelul, acesta fiind reconstruit şi completat un secol mai târziu, de Iancu de Hunedoara. În timp, castelul Timişoarei a suferit numeroase modificări, iar turnul vechi a fost, la un moment dat, dărâmat şi apoi acoperit cu pământ. Acesta a rămas îngropat până în primăvara acestui an, când arheologii Muzeului Banatului au început să lucreze în curtea interioară. Aceştia apreciază că turnul era folosit ca locuinţă, precum şi ca loc de refugiu, în situaţia în care oraşul ar fi fost asediat.
De când turnul a fost descoperit, în urmă cu aproximativ trei luni, arheologii au estimat că acesta datează din prima etapă a construcţiei castelului, primii ani după 1300. Ulterior, aceştia au găsit urme care le-au întărit supoziţia: ghiulele de piatră şi vârfuri de săgeţi (mărturii ale bătăliilor purtate la castel), dar şi o monedă emisă chiar de regele Carol Robert de Anjou şi pierdută printre zidurile cetăţii. Donjonul era pătrat, cu laturile de 11 metri, fiind înconjurat de ziduri de apărare. În apropierea acestuia a fost găsită şi o fântână folosită în castel, care va fi cercetată după consolidarea pereţilor.
Unul dintre coordonatorii proiectului, arheologul Zsuzsana Kopeczny, precizează: „Situl este probabil cel mai important sit medieval din Banat, având în vedere că acest castel a jucat un rol esenţial în zonă, începând cu a fi reşedinţă regală (secolul al XIV-lea), apoi reşedinţa comiţilor de Timiş, Filippo Scolari şi Ioan de Hunedoara, apoi sediu al demnitarilor otomani în perioada paşalâcului turcesc. Aceste descoperiri merită să fie puse în valoare şi introduse într-un circuit turistic.”
Castelul Huniade este cea mai veche clădire din Timişoara. În urma descoperirilor de o importanţă crucială pentru istoria acestuia, dar şi a oraşului de pe Bega, directorul Muzeului Banatului, Dan Leopold Ciobotaru, consideră că săpăturile arheologice de la castel trebuie să continue. Totodată, CJT intenţionează să obţină finanţare europeană pentru conservarea şi restaurarea turnului, precum şi să îl includă în circuitul turistic.
Donjonul se află, aşa cum spuneam, în curtea Muzeului Banatului (Castelul Huniade) şi poate fi vizitat, obligatoriu în prezenţa personalului de specialitate de la muzeu.

Ana LUPU

sursa foto: http://www.muzeulbanatului.ro

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: