BRÂNCUŞI ÎNTRU TOTALA SA ROMÂNITATE

De un timp, textul ce urmează poate fi gasit pe internet , dar are si o circulatie intensă prin mail. Cu zeci de ani în urmă, spre anii 1960, circulau informaţiile de mai jos, în şoptire, ca un releu de transmisie a unor adevăruri care trebuiau să fie salvate. Drum de taină. Aşa şi atunci a aflat şi Gheorghe Gavrilă Copil despre cele ce urmează.
Iată textul:
Am aflat dela un doctor de aici, care acum este mort (a murit în 1999) şi care a locuit lângă Tg.Jiu. Părintii săi au fost directori la şcolile din Tg Jiu: cea de băieţi si cea de fete.
Tatăl său, Matei Stoicoiu, a cumpărat o casă chiar în Tg.Jiu ca să fie aproape de şcoala. Într- o vară, când se plimba prin parcul dela Tg.Jiu l-a întâlnit pe Brâncuşi în parc. Ei se cunosteau, căci fusesera colegi în clasele primare. L-a întrebat de ce a venit, iar el a spus că a venit ca să cerceteze locul în parc, unde să amplaseze nişte monumente, care au fost comandate în memoria eroilor din primul război mondial. Apoi Matei i-a spus că o să-i facă cunoştiinţă cu fiul său, doctorul de care v-am spus, Traian Stoicoiu. Astfel că atunci când Traian l-a cunoscut pe Brâncuşi, a rămas impresionat.
Traian era supărat când îmi povestea că comuniştii au schimbat adevăratele nume ale operelor lui Brâncuşi şi anume:
􀂦
Nu se chema „Coloana infinitului”, ci „Coloana sacrificiului infinit” dat de eroii nostrii. Pe de altă parte, dacă număraţi modulele din care este alcătuită coloana, veţi obţine un număr care reprezintă anul când a fost primul război mondial şi se termină cu o jumătate de modul, adică reprezintă jumătatea anului respectiv.
􀂦
Al doilea monument, aşa cum l-a conceput Brâncuşi, este o masă înconjurată de 12 scaune. Deci nu „Masa tăcerii”, ci „Masa apostolilor neamului”, iar în mijloc s-ar afla Iisus Hristos.
􀂦
Al treilea monument, arată ca o poartă, dar nici pe departe nu este poartă. Deci, nu se numeşte „Poarta sărutului”, căci nu are legatură cu memoria eroilor, ci monumentul „Întregirii neamului”, deoarece fiecare stâlp este alcătuit din 4 stâlpi uniţi sus cu o grindă. Sărutul mai înseamnă şi unitate. Deci acestea reprezinta 8 regiuni care trebuiau să se alipească patriei mame, România.
Trebuie să ştie lumea că Brâncuşi a fost un sculptor simbolist. Comunistilor nu le-au plăcut numele date de Brâncuşi, operelor lui. De atunci a rămas aşa, iar romanii parcă sunt drogaţi, nu vor să schimbe nimic.
Doctorul înainte de a muri, mi-a spus să transmit în ţară aceste lucruri pe care el le ştia perfect.
Cu stimă, Liviu Popp”

sursa:www.noidacii.ro

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: