Noi descoperiri arheologice la Rosia Montana: zone funerare antice si un atelier roman

Noi descoperiri arheologice la Rosia Montana: zone funerare antice si un atelier roman

Eveniment

Arheologii care lucreaza in cadrul Programului National de Cercetare „Alburnus Maior” au facut, recent, un bilant al noilor vestigii istorice descoperite in zona localitatii Rosia Montana, conform caruia in ultima perioada au fost identificate mai multe zone funerare antice, in masivul Tarina.
Potrivit unui comunicat, principalele rezultate ale cercetarilor arheologice desfasurate in zona localitatii Rosia Montana sunt legate de finalizarea cercetarilor la monumentul funerar din Hop-Gauri, acesta urmand sa fie conservat „in situ”, fondurile pentru aceasta lucrare arheologica fiind asigurate de S.C. Rosia Montana Gold Corporation SA, dar si de descoperirea unor importante vestigii istorice.
Corian Bors, consultant in cadrul proiectului Alburnus Maior, a declarat ca in zona localitatii au fost identificate, in ultima vreme, mai multe zone funerare antice in perimetrul masivului Tarina, precum si un posibil atelier roman de prelucrare a minereului, descoperit in zona de est a masivului. Potrivit arheologilor, toate vestigiile descoperite dateaza din secolele II si III si au o valoare istorica inestimabila. Aceasta a precizat ca, pe parcursul ultimelor luni, echipa de specialisti a cercetat galeriile antice, medievale si moderne din zona masivului Carnic, a continuat cercetarile arheologice din zona Dealului Carpeni, precum si lucrarile de redeschidere a galeriei Catalina – Monulesti.
In conformitate cu prevederile Legii protectiei patrimoniului arheologic nr. 378/2001, Programul National de Cercetare „Alburnus Maior“ este sprijinit financiar de SC Rosia Montana Gold Corporation, cercetarile arheologice desfasurandu-se in zona masivelor Carnic, Jig, Tarina si Dealul Carpeni din apropierea localitatii Rosia Montana din judetul Alba.
Santierul arhelogic aduna, lunar, in zona localitatii, peste 50 de specialisti – muzeografi, geologi, analisti, iar incepand cu luna august, echipa de cercetare a santierului de la Rosia Montana va fi completata cu arheologi si studenti de la facultati de profil.
Cercetarile arheologice de la Rosia Montana vor continua pana la sfarsitul lunii octombrie, pentru acest an costurile proiectului depasind 1 milion de dolari. (Mediafax)
Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: