VALEA MORTII.MISTERUL PIETRELOR CALATOARE

Valea Mortii.Misterul pietrelor calatoare.

 

Valea Morţii (engleză Death Valley) este cea mai joasă, aridă şi fierbinte depresiune intramontană dinCalifornia meridională (Statele Unite), situată la sud-est de lanţul montan Sierra Nevada, între culmileAmargosa şi Panamint din sudul Podişului Marelui Bazin, fiind parte a deşertului Mojave.

Valea Morţii, având 120 km lungime, are cea mai joasă altitudine din America de Nord, găsindu-se la 85,5 m sub nivelul mării. Deţine, de asemenea, cu valoarea de +56,7 °C1 recordul celei mai ridicate temperaturi din emisfera vestică şi a doua valoare maximă mondială. În zilele de vară, termometrul indică in mod obişnuit 45 de grade Celsius, iar temperaturi de peste 50 de grade Celsius s-au înregistrat adesea zilnic timp de şase săptămâni.

Sursa : wikipedia.org

Intr-unul dintre cele mai aride si neprimitoare locuri de pe glob, Valea Mortii, legile fizicii par sa isi piarda sensul dand nastere unui fenomen incredibil. Desi nu exista martori oculari ai bizarului eveniment, urmele de pe sol dovedesc clar ca …pietrele se misca.

Celebra Vale a Mortii din California, Statele Unite ale Americii, reprezinta unul dintre acele locuri cu aspect selenar, in care viata ar parea imposibila. Temut si ocolit de nativi pana la sosirea colonistilor europeni, sistemul californian de vai aride si-a primit numele in 1849. Se pare ca atunci, un grup de cautatori de aur, in tentiva sa de a ajunge la minele de aur din Sacramento, s-a aventurat in traversarea temutei vai.

Desi aparent mai usor decat traversarea muntilor, drumul avea sa se dovedeasca in curand un cosmar pentru cei cativa temerari. Pierzandu-se in desertul interminabil, cautatorii de aur au ratacit timp de 26 de zile pana in momentul in care au fost salvati de catre una dintre iscoadele trimise pentru a gasi o cale de iesire. Se spune ca in momentul in care calatorii au parasit valea, unul dintre ei si-a mai intors odata fata catre pustiul dezolant rostind urmatoarele cuvinte : ‘’Adio, vale a mortii !’’. Astfel a aparut sumbra denumire a vaii.

Si totusi, Valea Mortii nu a fost intotdeauna demna de trista reputatie care o inconjoara. Descoperirile arheologice au aratat ca, daca in urma cu milioane de ani, locul reprezenta fundul unei mari uriase, cu numai 10.000 de ani in urma, valea era o adevarata oaza de verdeata, impanzita de lacuri, mediul perfect pentru primii locuitori ai continentului nord-american.

Pietrele calatoare 
Initial aventurierii si apoi oamenii de stiinta au fost socati de ciudatele urme de pe nisip lasate in urma pietrelor, aparent fara nicio explicatie. Uriasul desert de aproape 800 de kilometri patrati parea sa fie martorul unor fenomene ciudate care facea ca rocile uriase, unele de cateva sute de kilograme, sa se miste in voie de lungul vailor nisipoase.

Zeci de urme, unele perfect drepte, altele urmand forma unui zig-zag bizar, se intindeau de-a lungul intregii Vai a Mortii. Si cum nicio teorie parea sa nu poata oferi o explicatie plauzibila, pseudo-stiinta a inlocuit curand parerile oamenilor de stiinta. Au fost invocati pe rand, vizitatori din din spatiul cosmic, forte magnetice misterioase sau creaturi necunoscute care ar fi salasluit in mediul neprielnic al desertului californian.
Iar ca misterul sa fie si mai adanc, niciun specialist nu a putut surprinde vreodata miscarea rocilor, in ciuda nenumaratelor incercari.

Sursa : descopera.ro

Geologul american John Reed a emis parerea ca, rar, atunci cand ploua, apa ingheata, iar vantul poarta placile de gheata formate pe nisip si le taraste pe sol. In acest fel, spune el, se formeaza acele urme. Alt geolog, Paula Messina, sustine ca torente puternice de ploaie, cara cu ele lutul muntos care acopera solul desertului cu un strat lunecos, iar vantul este cel care impinge pietrele pe acest strat. S-a propus chiar ca pe aceste pietre sa fie montate radioemitatoare, dar in 1944 Valea Mortii fiind declarata Parc National, acest lucru n-a mai fost posibil.
Ramane un mister bizar acest dans al pietrelor din Valea Mortii, pentru ca nici una dintre ipotezele emise de cercetatori nu s-a confirmat

Valea Morii este un loc cu soare, umed si curat imprejurul anului. Iernile sunt blande si cu furtuni, iar vara este foarte calduroasa si umede. Valea Mortii este unul din locurile cele mai calde de pe Terra, atingand cea mai mare temperatura din USA: 1340F la 10 iulie 1913. Vara temperatura cea mai mare poate fi in jurul a +1200F. Multe precipitatii sunt blocate de muntii Sierra-Nevada din vest, din cauza ariditatii din Valea Mortii. Cantitatea de precipitatii constituie in jurul a 3 cm/an. In Valea Morilor viteza de evaporare este de 1920 mm/an. Temperaturile foarte inalte si umiditatea extrem de scazuta se datoreaza evaporarii intense. Un sfat bun este vara 
de a purta o palarie de soare si haine, care te protejeaza de arsuri.

Valea Mortii cuprinde mai mult de 3,3 mln. ha de desert, cu o rara viata salbatica de desert, complex geologic, locuri istorice. Aici se afla cel mai mare lac din Alaska. Valea Mortii se aseamana cu alte pustiuri din vecinatate, dar este unica prin aceea ca contine cea mai joasa, cea mai calda si cea mai uscata asezare din emisfera de vest. Aproape 550 km2 din suprafata se afla sub nivelul marii. 

Plantele (1000 de specii) si animalele se intalnesc in desertul Mojave. Animalele pot fi observate doar noaptea. Sunt destul de multe soparle, dar serpii se intalnesc foarte rar. 

Valea Mortii a fost denumita de cautatorii de aur, unii dintre care au murit, trecand prin Vale in anul 1849, cand a avut loc febra de aur din California. Originea Vaii tine anume de acesti calatori. Valea Mortii era un obstacol pentru colonisti si mineri, care plecau in California in cautarea aurului. Se cunoaste doar de disparitia numai a unui om, care a avut loc in 1849.

Sursa : ournet.md

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: